torstai 8. helmikuuta 2018

häät ja ekologisuus

Nykyään yhdeksi häätrendiksi voitaisiin laskea ekologisuus. Meidän häiden kohdalla ekologisuus tarkoittaa sekä rahan maltillista käyttöä, että kierrättämistä.

Itse en ole mikään kiinakrääsän hamstraaja, eikä se tule olemaan osana myöskään meidän häitä. Pyrin pärjäämään ja suunittelemaan häämme jo olevilla astioilla ja tavaroilla tai sopivan puutteessa DIY-projekteilla.

Luonnon kukkia olis ihana päästä hyödyntämään, mutta meidän ikäväksemme kesäkuun alku ei ole vielä luonnonkukkien kulta-aikaa. Jotain luonnonvaraisia heiniä olen suunnitellut kukkien kylkeen, mutta siitä varmasti juttua myöhemmin.

En myöskään halua tuhlata turhaa rahaa hiuksiin, ripsiin tai kynsiin. Asiaan on kaksikin syytä. Hiusten ja ripsien pidennykset eivät vaan yksinkertaisesti ole mun juttu. Toisekseen, haluan koittaa kasvattaa hiuksia ja vahvistaa kynsiä luonnonmukaisilla keinoilla. Kuten monipuolisella ruokavaliolla ja veden juonnilla. 


Seuraavaksi luontevana tässä listalla varmasti monen mielestä olisi vegaaninen ruoka. Mutta mun mielipide ekologiseen ruokaan on lähes päinvastainen nykyaikaiseen trendiin nähden.

Koska olen maatilantyttöjä, oon saanut seurata Suomalaisen ruuan viljelyä ruohonjuuritasolla. Ja niillä eväillä, voin kertoa kaikille, että Suomalainen ruoka on maailman puhtainta. Ei väliä puhutaanko lihasta vai kasviksista. Suomen lainsäädäntö pitää tästä huolen.

Meidän ekotekoihin siis kuuluu vain Suomalaisen ruuan tarjoilu. Lähiruoka tulee läheltä, eikä tällöin esim. lihan säilömiseen ole käytetty suuria määriä energiaa. Myös ruuan kuljetusmatkat on minimoitu.
Esimerkkinä soijapapu tuodaan lähes aina ulkomailta, koska sen viljely Suomessa ei ole vakiintunutta. Onko siis tofu sittenkään se ekologisin vaihtoehto, vielä kun verrataan Suomen viljelyssä käytettävien torjunta-aineiden käyttöä esimerkiksi Keski-Euroopan vastaaviin. Suomessa sitä valvotaan ja rajoitetaan tiukasti lainsäädännön avulla kuin muualla maailmassa.

Tiesittekö, että esimerkiksi Suomen lainsäädäntö kieltää eläinten liiallisen kuljettamisen tilalta teuraaksi. Näin ollen esimerkiksi Atria pystyy mainostamaan perhetilan tuotteita, koska eläimet kuljetetaan vain lähimmälle teurastamolle.

Asiasta kiinnostuneena itsellä olisi paljonkin sanottavaa ruuan tiimoilta. Ehkä jätän tämän kuitenkin väin tähän.
Käyttäkää siis suomalaisia tuotteita! :) 

-Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti